گچ گرفتن روشي درماني براي شكستگي مي باشد. گچ ها براي بي حركت كردن استخوان هاي آسيب ديده، بهبود آسيب ديدگي و كاهش درد و تورم در طول زمان بهبود استخوان استفاده مي شوند. آن ها بعضي اوقات پس از جراحي روي بازو يا پا گذاشته مي شوند، تا از استخوان محافظت كنند، و از حفظ آن در تراز مناسب اطمينان حاصل كنند.
ارتباط با ما:02634471270
انواع گچ گيري در ارتوپدي
-
گچ گيري اندام فوقاني
در گچ گيري اندام فوقاني بازو، مچ و دست بيمار را گچ مي گيرند، كه به دو صورت گچ بازوي بلند و گچ بازوي كوتاه انجام مي شود. در هر دو نوع پزشك تمام سعي خود را مي كند، تا انگشتان دست را آزاد بگذارد، مگر اين كه در برخي از مواقع كه آسيب به انگشت تان رسيده باشد، كه در اين صورت گچ گرفتن در منزل با گچ گيري انگشتان نيز همراه خواهد بود.
-
گچ گيري اندام تحتاني
منظور از اندام تحتاني ساق و مفصل ران مي باشد. دو روش گچ گيري به نام گچ پا بلند و گچ پا كوتاه برحسب ميزان آسيب به استخوان هاي اين بخش از بدن، مورد استفاده قرار مي گيرند. گچ گرفتن در منزل براي اندام تحتاني به گونه اي انجام مي شود، كه يك پاشنه كوچك در قسمت انتهايي قرار داده مي شود، تا زماني كه شخص راه مي رود، پاي بيمار با سطح زمين تماس نداشته باشد. در هر دو روش انگشتان پا آزاد نگه داشته مي شوند.
-
گچ گيري به شكل استوانه اي
در گچ گيري به شكل استوانه اي بازو، پايين بازو و آرنج بيمار را گچ مي گيرند. در اين روش بيمار مي تواند مچ دست خود را آزادانه حركت دهد.
-
گچ گيري بدن
گچ گيري بدن يكي از سخت ترين روش هاي درماني مي باشد، كه به ندرت مورد استفاده قرار مي گيرد، مگر زماني كه كودك دچار آسيب شده باشد، يا به خاطر جراحي بيمار نبايد اندام خود را حركت دهد.
-
گچ گيري به روش EDF
از گچ گيري به روش EDF براي درمان انحراف جانبي ستون فقرات به خصوص در شيرخواران و كودكان استفاده مي شود. اين روش مي تواند با ايجاد كشش و خمش لازم باعث بهبود و ترميم ستون فقرات و لگن شود.
-
گچ گيري به صورت مارپيچ
از اين روش گچ گيري زماني استفاده مي شود، كه استخوان به دو قطعه مشخص تقسيم شده باشد.
نحوه گچ گرفتن دست در منزل كرج
- گچ گرفتن دست در منزل توسط پزشك و دستيار او بعد از ويزيت پزشك در منزل انجام مي شود. براي انجام گچ گيري از جوراب نخي استاگينت يا نوار پنبه براي عدم تماس گچ با دست استفاده شده، و بعد باند گچي در لگني پر از آب قرار مي گيرد، تا گچ به خوبي با آب مرطوب شود.
- پزشك باند گچي را به دور دست مي پيچد.
- پزشك تمام تلاش خود را مي كند، تا فاصله ي بين دست و گچ را طوري تنظيم كند، كه بعد از گچ گرفتن احتمال تورم وجود نداشته باشد.
- بعد از گذشت چند دقيقه نوار هاي گچي يا فايبر گلاس سفت شده، و به شكل يك قالب ناحيه آسيب ديده را تحت پوشش قرار مي دهند.
- زمان استحكام و سفت شدن گچ و فايبرگلاس متفاوت است.
- فايبرگلاس به سرعت خشك و سفت مي شود، ولي گچ به زمان بيشتري براي استحكام و سفت شدن احتياج دارد.
نحوه گچ گرفتن مچ دست در منزل
مچ در ناحيه استخوان راديوس يا زند زبرين ممكن است، دچار شكستگي شود. گچ گيري مچ دست در منزل براي كم كردن فشار و كشش در دست انجام مي شود. پزشك تمام تلاش خود را مي كند، انگشتان دست را آزاد بذارد، تا بيمار بتواند كارهاي روزانه خود را انجام دهد. ممكن است، نگران اين موضوع باشيد، كه آزادي انگشتان باعث جا به جايي مفاصل شكسته شده، در مچ شود، ولي اين اتفاق نخواهد افتاد.
گچ گرفتن پا در منزل كرج
گچ گرفتن پا در منزل هم بايد توسط پزشك متخصص انجام شود، تا هنگام گچ گيري، در جريان خون رساني اختلال ايجاد نشود، و عضو تحت درمان، هنگام گچ گيري دچار چرخش و آسيب عصبي نشود. اگر گچ گرفتن در منزل توسط مركز خدمات سلامت نوين انجام شود، ديگر نبايد نگران بروز اين مشكلات بود. گچ گيري پا را مي توان به صورت بلند يا كوتاه انجام داد. گچ گيري بلند به خاطر عوارضي كه دارد، توصيه نمي شود. پزشك براي گچ گرفتن پا در منزل احتياج به دستيار دارد، تا موقعيت مچ پا را در زاويه 90 درجه ثابت نگه دارد. بعد از آن پزشك شروع به پيچاندن ويبريل (باند زير گچ ارتوپدي) از انتهاي انگشتان پا تا زير زانو مي كند. اگر براي گچ گيري از گچ فايبرگلاس استفاده شود، جهت جلوگيري از زخم شدن پاي بيمار از ويبريل بيشتري نسبت به گچ معمولي استفاده مي شود. در مرحله بعد گچ گرفتن در منزل، گچ روي ويبريل قرار داده مي شود، طوري كه مچ پا فيكس شود.
مراقبت از گچ
- گچ را تميز و خشك نگه داريد. براي اين كه بتوانيد گچ را خشك نگه داريد، زماني كه قرار است، حمام كنيد، مي توانيد گچ را با دو لايه پارچه يا پلاستيك بپوشانيد. پلاستيكي را روي گچ قرار دهيد، و بعد يك حوله را با چسب در اطراف قسمت بالاي بالاي گچ قرار دهيد، و سپس پلاستيك دوم را بپوشانيد. انجام اين كار باعث ضد آب شدن قالب نمي شود، ولي به محافظت از آن در برابر رطوبت كمك مي كند.
- زماني كه گچ شما خيس شد، مي توانيد از سشوار در حالت سرد يا كم براي خشك كردن آن استفاده كنيد.
- اگر گچ بسيار خيس شد، بايد ظرف 24 ساعت آن را عوض كنيد، چون رطوبت مي تواند به پوست زير گچ آسيب برساند.
-
در گچ پا به هيچ عنوان نبايد وزن بدن را بر روي عضو آسيب ديده انداخت، مگر با اجازه پزشك و استفاده از دمپايي هاي مخصوصي كه سطح پهن و غير لغزنده اي را براي راه رفتن فراهم مي كنند، و مي توان آن ها را از فروشگاه هاي لوازم پزشكي تهيه كرد.
-
در گچ دست هنگام راه رفتن مي توان گچ دست را با باند يا پارچه اي از گردن آويزان كرد، ولي نبايد فشار زيادي روي اعصاب گردن وارد شود. پس بايد به فواصل استراحت كرده، و دست را بالا نگه داشت، و نيز گره پارچه نبايد روي مهره هاي گردن بسته شود.
-
به هيچ عنوان گچ را به مدت طولاني با پلاستيك نپوشانيد، چون باعث تعريق و مرطوب شدن گچ مي شود.
-
براي جلوگيري از ترك خوردن و ناصاف شدن گچ، تا خشك شدن كامل بهتر است، بيمار روي تشك سفت قرار گيرد.
-
براي سريع تر خشك شدن مي توان از لامپ هاي گرمايي استفاده كرد.
-
طي خشك شدن نبايد زير سر و شانه ها بالش قرار داد، چون باعث فشار به قفسه سينه مي شود.
-
براي جلوگيري از آلودگي گچ با ادرار و مدفوع، قبل از هر بار دفع يك پلاستيك خشك و تميز زير محل مخصوص دفع قالب گچي قرار دهيد، و لبه هاي آن را به طرف بيرون برگردانيد.
-
پوست در تماس با لبه گچ را روزانه از نظر زخم بررسي كنيد، و با انگشت خود ماساژ دهيد.
باز كردن گچ در منزل كرج
اگر بيمار سالمند و يا كودكي شما دچار شكستگي شده است، مي توانيد در سريع ترين زمان ممكن بدون صرف وقت و هزينه و دردسرهاي حركت دادن بيمار، كار باز كردن گچ در منزل خودتان انجام دهيد، و ديگر لازم نيست، به مراجعه به بيمارستان يا كلينيك مراجعه كنيد. در صورت وجود شكستگي استفاده از گچ يا آتل باعث حمايت از استخوان آسيب ديده، مفصل صدمه ديده و ديگر بافت هاي اندام مي شود. هم چنين مي تواند درد و تورم اندام را كاهش داده، و باعث كم شدن اسپاسم عضلات مي شوند. بيشترين مورد استفاده گچ و آتل در درمان پيچ خوردگي مفاصل و بي حركت كردن شكستگي ها است.
آتل يا اسپلينت در واقع يك گچ نصفه مي باشد، به همين خاطر در اندامي كه احتمال دارد، تورم پيدا كند، يا تورم آن بيشتر شود از آن استفاده مي شود.
ويزيت پزشك در منزل سلامت نوين به صورت 24 ساعته با بهره گيري از پزشك و پرستار در منزل ارائه داده مي شود، و تمام مناطق و شهرهاي كرج تحت پوشش اين مجموعه است. اين مركز ارائه دهنده ي خدماتي ديگري اعم از فيزيوتراپي در منزل، سونوگرافي در منزل، كار درماني در منزل، راديولوژي در منزل، تزريقات در منزل، نوار قلب در منزل، پيگيري درمان و بازكردن گچ در منزل، بدون مراجعه به بيمارستان و مراكز درماني مي باشد.
نحوه صحيح مراقبت از گچ
به خاطر واكنش بين آب و گچ يك نوع واكنش متبلور سازي ايجاد مي شود، كه باعث آزاد شدن گرما خواهد شد. اين گرما طبيعي مي باشد، و بعد از 15 دقيقه از بين مي رود. بعد از گچ گيري عضو آسيب ديده درد بيمار كاهش مي يابد.
ايجاد درد در عضو گچ گرفته، به دنبال عوارض زير مي باشد.
- كاهش خون رساني به بافت
- ايجاد زخم فشاري زير گچ
- به هيچ عنوان گچ خود را با چيزي نپوشانيد، تا گرماي آن زودتر برطرف شود.
- بعد از گچ گيري گچ به صورت مرطوب و تا حدودي نرم باقي خواهد ماند، و تا زماني كه كاملاً خشك نشده، تمام قدرت و استحكام خود را به دست نمي آورد.
- در بعضي از مواقع ممكن است، قالب گچي پوست را تحريك كند، و باعث شكنندگي آن شود، چون بيمار براي مراقبت از گچ در اين بيماران اهميت ويژه اي دارد.
- گچ با توجه به ضخامت آن و شرايط گرمايي محيط 1 تا 3 روز طول مي كشد، تا كاملاً خشك شود.
- گچ تازه بايد در معرض جريان هوا قرار گيرد، تا خشك شود، و به هيچ عنوان نبايد به وسيله ي لباس يا ملحفه پوشيده شود.
- قالب گچي مرطوب تيره و خاكستري به نظر مي رسد، و در دق صداي گنگ دارد، و بوي رطوبت مي دهد. در حالي كه گچ خشك، سفيد و براق بوده، و در دق صداي كاملاً واضحي داشته، بدون بو و محكم است.
- نظر به اين كه عضوي كه در داخل گچ نيست، مجبور است، فعاليت بيشتري كنيد. چون دوره هاي مكرري را براي استراحت آن در نظر بگيريد.
- براي جلوگيري از تورم، عضو داخل گچ را هم سطح قلب خود قرار دهيد.
در صورت بروز هر يك از علايم زير در عضوي كه گچ گرفته شده، بايد هر چه سريع تر اين موضوع را با پزشك خود در ميان بگذاريد.
- تورم
- رنگ پريدگي انگشتان
- سياه شدن انگشتان
- كاهش توانايي در حركت دادن انگشتان
- عدم توانايي در صاف كردن انگشتان
- وجود حس هاي غير طبيعي
- وجود دردي كه با خوردن مسكن كاهش پيدا نمي كند.
- درد در زماني كه انگشتان را به كمك دست سالم خود و يا فرد ديگر عمداً به طرف پشت خم مي كنيد.
- در صورت وجود درد شديد و بروز احساس حالت سفتي در بالاي برجستگي هاي استخواني زير گچ احتمال ايجاد زخم زير گچ را مطرح مي كند. زماني كه درد كم مي شود، نشانه ي آن است، كه زخم ايجاد شده است. اين نوع درد را به هيچ عنوان دست كم نگيريد.
- احسـاس حالت داغـي در ناحيـه ي زيـر گچ كه مي تواند نشانه ي التهاب بافت زير گچ باشد.
- شل شدن گچ كه به دنبال تحليل عضلات زير گچ است نه خود گچ.
- احساس سردي و رنگ پريدگي
- براي جلوگيري از بـروز زخم لبه هاي تيـز گچ را با پارچه اي تميز بپوشانيد.
- در صورتي كه پزشك اجازه ي راه رفتن روي پاي گچ گرفته شده را به شما داده مي توانيد با بستن يك دمپايي به كف عضو گچ گرفته، آن را روي زمين گذاشته و راه برويد.
- مراقبت از گچ در وضعيت نشسته، بدين گونه است، كه پاي گچ گرفته را در سطحي بالاتر از پاي ديگر قرار دهيد.
عوارض گچ گرفتن پا
زماني كه اندامي در گچ يا آتل قرار دارد، بروز علائم زير مي تواند خطرناك باشد.
- افزايش درد يا تورم اندام و احساس سفت شدن گچ يا آتل
- احساس بي حسي يا سوزن سوزن شدن در دست يا پا به خاطر فشار گچ يا آتل
- احساس سوزش در پوست زير گچ
- تورم دست يا پا كه در پايين تر از محل گچ يا آتل قرار دارد.
- از دست دادن توانايي حركت انگشتان دست يا پا
علائمي كه به آن ها اشاره كرديم، ممكن است، نشانه ي فشار بيش از حد گچ بر روي اندام باشند. اين فشار اگر خيلي شديد شود، بسيار خطرناك مي باشد، و مي تواند مانع خون رساني به اندام و سياه شدن آن شود. در موارد خيلي شديد ممكن است، به خاطر فشار زياد گچ بر اندام سندروم كمپارتمان ايحاد شود. در اين موارد پزشك معالج گچ را در تمام طولش از سطح تا روي پوست برش داده، و لبه هاي برش را از هم باز مي كند. به همين ترتيب گچ گشادتر مي شود. در بعضي از مواقع لازم است، تا گچ به طور كامل باز شود.
شما مي توانيد با انجام يك آزمايش ساده مي توانيد مطمئن شويد، كه آيا گچ بيش از اندازه سفت بوده، و به عروق اندام فشار وارد مي كند، يا خير. براي اين كار با انگشت شست و سبابه دست سالم ناخن يكي از انگشتان اندامي را كه در گچ است فشار مي دهيم، تا رنگ آن از صورتي به سفيد تغيير يابد. با رها كردن ناخن بايد رنگ آن مجددا و به سرعت از سفيد به صورتي برگردد. در صورتي كه اين بازگشت رنگ به كندي صورت گيرد، نشانه اختلال عروقي اندام است. مي توان اين بازگشت رنگ ناخن را در دو اندام مقايسه كرد، تا بهتر به اختلال احتمالي آن پي برد.
براي كم كردن فشار گچ بر اندام برش دادن فقط قسمتي از گچ كافي نيست. همچنين برش دادن گچ ولي باقي ماندن ويبريل يا پانسمان روي پوست و زير گچ هم درست نيست، و ممكن است، باعث باقي ماندن فشار بر روي اندام شود. گاهي اوقات پانسماني كه روي زخم بيمار گذاشته مي شود، اگر دور تا دور اندام باشد، مي تواند با خون ناشي از خونريزي از زخم آغشته شده، و پس از خشك شدن، سفت شده و مثل گچ دور اندام را گرفته، و اندام را تحت فشار قرار دهد. در اين موارد پانسمان هم مانند گچ عمل كرده، و مي تواند خطرناك باشد. پس وقتي گچ بر اندام فشار وارد مي كند، بايد نيمي از گچ كاملا باز شده، تا فشار به طور كامل از روي اندام برداشته شود.
از ديگر عوارض گچ گرفتن پا اين است، كه گچ و آتل فشار موضعي آن به بعضي قسمت هاي برجسته تر پوست است. به عنوان مثال هم گچ و هم آتل اندام تحتاني (پاها) مي تواند به قوزك ها و يا به پوست سر استخوان فيبولا فشار آورد. چون پوست اين قسمت ها مستقيماً بر روي استخوان قرار داشته، و برجسته تر هم هست فشار بر آن ها مي تواند باعث كاهش جريان خون موضعي در اين نواحي شود. اين كاهش جريان خون در ابتدا موجب قرمزي و احساس سوزش موضعي مي شود، و بعد از مدتي درد ايجاد شده، و بعد از آن پوست مي ميرد، و سياه مي شود. اين آسيب بافتي در پوست مي تواند باعث عفونت هم شود. به هيمن خاطر در صورت وجود هرگونه احساس سوزش يا درد در زير گچ يا آتل بايد با پزشك معالج خود در ميان بگذاريد.
هم چنين ممكن است، گچ بر روي اعصاب فشار وارد كند. در بعضي قسمت هاي اندام عصب بسيار به پوست نزديك است. مثلاً ممكن است، در زير زانو عصب پرونئال در قسمت خارجي زانو و در كنار سر و گردن استخوان فيبولا قرار دارد. گاهي اوقات گچ كوتاه يا بلند پا مي تواند بر روي پوست اين ناحيه فشار آورده، و عصب را بر روس استخوان زير آن فشرده كند. اين وضعيت مي تواند باعث اختلال كاركرد عصب شود. علامت اين اختلال كاهش يا حركت انگشتان پا است. ايجاد هر گونه عفونت در زير گچ يا آتل به خصوص در پوست، مي تواند باعث بروز درد و سوزش شود. پس احساس درد و سوزش بايد هشداري باشد، كه در صورت ايجاد بيمار به پزشك مراجعه كند. وارد كردن اجسام خارجي به زير گچ و آتل براي خاراندن پوست باعث افزايش احتمال بروز زخم و عفونت آن شود.
در صورت وجود چه علائمي بايد به پزشك مراجعه كنيم؟
-
انگشتان دست و يا پاي شما به رنگ كبود يا خاكستري درآمده باشد.
-
به وجود آمدن مشكل در حركت دادن انگشتان دست يا پا
-
ممكن است، محل گچ گرفتگي تنگ شده، و فشار بياورد.
-
دست ها يا پاهاي بي حس شده، يا سوزن سوزن مي شود.
-
زير گچ گرفتگي احساس فشار يا سوزش مي كنيد.
-
از ناحيه ي گچ گرفتگي، بوي بدي به مشام مي رسد.
-
وجود دردهاي شديد
-
ممكن است، فرد تبي بالاتر از 38 درجه سانتي گراد داريد.
انجام اقدامات زير به حفظ عملكرد طبيعي بدن كمك خواهد كرد؟
-
تمام مفاصل و اندام هاي سالم بدن را ورزش دهيد، تا به هيچ عنوان ضعيف نشوند.
-
براي پيشگيري از ضعيف شدن عضلات در گچ و براي خون رساني بهتر هر ساعت يك بار اين عضلات را 5 تا 10 ثانيه سفت و بعد شل كنيد، و انگشتان عضو را باز و بسته كنيد.
-
حتماً انگشتان اندام در گچ را از نظر رنگ، حس، حركت و گرمي كنترل كنيد، چون نشانه خون رساني و سلامت عصبي اندام است.
براي تسكين درد اندام گچ مي توانيد اقدامات زير را انجام دهيد.
-
عضوي كه گچ گرفته شده، را بي حركت كنيد، و با چند بالش بالاتر از سطح قلب قرار دهيد.
-
از كيسه يخ در كنار محل شكستگي استفاده كنيد، ولي مراقب باشيد، تا گچ مرطوب نشود.
-
حتماً از داروهاي مسكني كه پزشك تجويز مي كند، استفاده كنيد.
-
اگر درد به خاطر ورم و فشار بر روي پوست است، با بالاتر قرار دادن اندام ورم و فشار را كم كنيد.
-
در صورتي كه درد بسيار شديد بوده، و با اين روش ها درمان نشد، حتماً به پزشك مراجعه كنيد.